El calderí ha iniciat mandat aquest 2017 com a president electe del CF Caldes després de molts anys vinculat a l’entitat de la vila termal. Sense apartar la vista de l’aspecte esportiu, Ortega prioritza reforçar la vessant social per evitar que els jugadors marxin a clubs amb categories més competitives


Xavi Ortega batega sang blaugrana. No pot ser d’una altra manera en algú que porta el CF Caldes al cor, algú que porta respirant tota la seva vida l’oxigen de la vila termal i que sent papallones a l’estómac quan sent el nom de l’entitat. El club vallesà el va veure créixer i ell vol fer créixer ara el ‘seu’ Caldes. Entre els anys de jugador, directiu i col·laborador són més de 30 els que Ortega porta vinculat al club del Vallès Oriental. Ara ha arribat l’hora de fer un pas més en aquesta relació especial amb el CF Caldes: assumir les regnes del destí de l’entitat des de la presidència els propers quatre anys. Un càrrec només reservat per aquells que li hagin jurat amor etern al club com és el cas del calderí, disposat a impulsar el Caldes però sense treure els peus de terra. 

-A l’octubre del 2016 es va fer càrrec del CF Caldes com a president en funcions després de quasi tota una legislatura com a vicepresident però des del juny d’aquest 2017 ja és president electe. Què li porta a ser el màxim mandatari del club els pròxims quatre anys?

Sumo més de 30 anys vinculat a l’entitat i col·laborant com a jugador, directiu, etc, i la veritat és que porto el CF Caldes al cor. Sempre m’ha atret el món del futbol i, sobretot, el de Caldes de Montbui. La gent de la junta que m’acompanyarà és una família que té moltes ganes de treballar i fer les coses amb rigor i serietat. Crec que tenim les circumstàncies idònies per fer una bona feina.

-Quins objectius es fixa Xavi Ortega i la seva junta?

Per aquest mandat tenim diversos objectius esportius. Pel primer equip, la meta ha de ser recuperar i consolidar la Segona Catalana, que és la categoria on el Caldes ha d’estar. Pot donar-se un context que permeti aspirar a més però l’objectiu primordial és assentar-nos a Segona Catalana. Pel que fa al futbol base, la prioritat és que tots els ‘’A’’ estiguin a Primera i també recuperar nens que hagin marxat. De moment, per aquesta temporada hem recuperat més de 30 fitxes, un fet que ens permet tenir equips més compensats i més recursos econòmics. 

“Els objectius esportius primordials són tenir el primer equip a Segona Catalana i els “A’’ del futbol base a Primera’’ 

FOTO: TONI CANYAMERAS

-L’any del centenari del CF Caldes, el 2013, el club va arribar al seu màxim històric de nens: 260. Es pot tornar a aconseguir aquesta xifra?

Està clar que podem arribar als números d’abans, però no es pot fer en un any. Per aquesta raó tenim dos coordinadors, Roger Castellvell i Quim Ruiz, i un assessor esportiu, el Marc Giménez, que estan fent una feina fantàstica per aconseguir-ho. Hem d’aconseguir que els nois estiguin el més contents possibles i s’ho passin bé i això sigui el que els faci seguir venint. 

-La novetat a l’organigrama esportiu és la figura de Marc Giménez.

Sí. És una persona que sempre ha estat vinculat al CF Caldes i que ha voltat molt pel futbol vallesà i osonenc i, per tant, coneix aquest món. És un complement molt important pel Quim i el Roger i tots tres formen un molt bon equip. Gràcies al treball de tots ells, aquest any han vingut més nens al club. 

-Alguna nova pauta a destacar en la formació de jugadors per aquest curs?

Els qui marquen les pautes són els tres tècnics als quals m’he referit. Hem de remarcar que per aquesta temporada han decidit fer grups no molt amplis, una mesura que beneficia els nens, que així poden jugar més. D’aquesta manera, pel que fa al futbol 7, s’han confeccionat grups de 9-10 jugadors com a molt enfront dels 12-13 d’anys anteriors. Això fa que no hi hagin desconvocatòries, que tots juguin el mateix i ho facin amb nens del seu nivell. Així, tots aprenen i ningú se sent discriminat.

-Ha dit que s’han recuperat jugadors que havien marxat. Què ha de fer el club per evitar que els nois marxin a equips que els ofereixen categories més competitives?

El CF Caldes és i ha de ser un club familiar. L’entitat ha de ser una família fora del futbol en què s’organitzin activitats al marge de la competició. Volem fer activitats perquè tothom se senti implicat en el club. No només els jugadors, sinó tots els pares i mares, de manera que aquests també coneguin pares d’altres equips al marge dels grups dels seus fills. Així, organitzem jocs pels nens abans de cada partit del primer equip, trobades, botifarrades, coordinem sortides al Miniestadi per veure partits del Barça B, etc. I, tot i que és una qüestió que encara no s’ha plantejat a la junta perquè ens trobem al primer any de mandat i estem consolidant les bases, volem recuperar els intercanvis amb equips estrangers com les sortides que fèiem abans a Limoges (França). Creiem que aprendre una altra cultura i un altre idioma mitjançant l’esport és el millor.

“Volem fer activitats extraesportives perquè tots els jugadors, pares i mares se sentin implicats amb el club. Som i hem de ser una família’’ 

FOTO: TONI CANYAMERAS

-Fent autocrítica, el futbol base del Caldes encadena tres anys seguits perdent categories. Quina o quines n’han estat les causes?

És evident que hem de fer autocrítica. En la majoria dels casos no es va fer una bona planificació d’inici i així és molt difícil competir. Potser la categoria més important que s’ha perdut ha estat la Preferent que tenia el juvenil A. Tenir el juvenil en aquest escaló era molt important però potser hem de considerar que aquella no era la posició que li pertocava al Caldes. L’any que el juvenil va pujar ho va fer amb un 90% de jugadors de fora del poble. S’ha de créixer amb un gruix de jugadors formats a la pedrera del club. 

-Algunes veus han criticat que en certs casos el club no ha comptat amb la gent de la vila. Hi està d’acord?

Absolutament. Sóc el primer que defensa que l’entitat ha de tenir el màxim de jugadors possible del poble. Lògicament, amb això no tanco les portes als nois que vénen de fora de Caldes, aquí tothom és benvingut, però, per exemple, no vull tenir un primer equip a Segona Catalana amb el 90% de futbolistes d’altres pobles perquè no reflecteix la realitat esportiva del club. El nostre futbol base ha de ser principalment el que nodreixi el primer equip. A més a més, és evident que, com més persones hi hagi al sènior de Caldes de Montbui, més s’hi implicarà el poble. 

“Hem de fer autocrítica i els últims anys s’han perdut categories per una mala planificació en la majoria de casos’’

-Aquests últims anys el CF Caldes ha tingut el sènior a Segona Catalana, el juvenil A a Preferent, molts equips de futbol 7 a Primera, un total de 260 nens al futbol base… Ha tocat sostre el club en aquest període?

El sostre de les categories el marca la mateixa dinàmica del club. Si parlem de les fitxes, insisteixo que no és impossible tornar a tenir 260 nens. Tot i aixó, no m’importa tant tenir categories competitives o tenir un gran nombre de jugadors. Sabem que, ja només per població, és impossible arribar a tenir la massa de futbolistes i el nivell esportiu d’altres clubs punters de la comarca com Mollet i Granollers. El que sí que hem de ser és un club referent al Vallès Oriental pel que fa a funcionament, organització i serietat a l’hora de treballar. La prova és que tenim diversos entrenadors que porten molts anys aquí perquè estan molt contents amb el tarannà del Caldes. 

-L’esport femení està vivint una gran explosió. Pot el CF Caldes aspirar a tenir com a mínim un equip de noies?

És cert que l’assignatura pendent de sempre del Caldes sempre ha estat aquesta, tot i que va haver-hi una època amb dos equips femenins, un sènior i un de futbol base. En aquests moments és molt difícil fer conjunts femenins perquè, per desgràcia, a Caldes no hi ha aquesta afició ni aquesta demanda per part de les noies. Tanmateix, estem oberts a escoltar qualsevol tipus de proposta que es faci i, si hi ha noies que ho demanen, farem l’impossible i els esforços que facin falta per confeccionar un equip femení. 

-Parlem de la vessant econòmica. Com es troba el club en aquests moments?

L’objectiu que teníem a l’últim any de l’anterior mandat era eixugar el deute generat en aquesta legislatura perquè, entrés qui entrés, es trobés el club sanejat i pogués tirar endavant les seves idees sense cap llast econòmic. Es va aconseguir i ara només queda el deute històric del club, que mica en mica es va eixugant. 

“Desitgem ser un referent del Vallès Oriental en funcionament i serietat a l’hora de treballar’’ 

La junta al complet del CF Caldes / TONI CANYAMERAS

-Quines noves idees aplicarà per augmentar les fonts d’ingressos del CF Caldes?

Primer de tot, hem de fer polítiques tocant de peus a terra i no voler estar més amunt del que els nostres recursos ens permeten. Si complim això, no hem de tenir problemes econòmics. Si parlem d’iniciatives que hem endegat per tenir més ingressos, podem parlar de la targeta de l’Euromillón i de la incorporació de publicitat a totes les categories del futbol base. A més a més, de seguir tenint com a patrocinador del primer equip a Sagalés, al qual li estem molt agraïts; els juvenils, els infantils i l’escoleta també tenen el seu ‘sponsor’ particular, el que suposa una important injecció econòmica. 

– Aquest any hi ha una junta amb membres de l’anterior com tu però també amb cares noves. Explica’ns qui és cadascú i la funció que portarà a terme. 

Agustí Abad continua com a vicepresident esportiu i José Gómez com a vicepresident econòmic. Paco Gris, que també segueix, és l’encarregat del règim intern, és a dir, controla que es facin coses fora de to als entrenaments i el vocabulari dels entrenadors sigui el correcte. Paco, juntament amb una altra persona de la junta anterior com Diego Adán, també és responsable de material. Emili Pérez De Rozas continua com a secretari, mentre Josep Garcia és vocal i Juan Huertas l’enllaç entre el primer equip i la junta. Montse Casanovas repeteix com a secretària i pilar bàsic de la junta, ja que és qui està tot el dia al peu del canó atenent els pares i ocupant-se del tema de les fitxes federatives. La gran novetat és que per aquest mandat comptem amb dos responsables de màrqueting que se centraran en les relacions amb els ‘sponsors’: José Anaya i Josep Ortega.

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here