A La Jornada del Vallès parlem amb Xavi Díaz (1983), membre i fundador d’Always Soccer Barcelona, una associació dedicada a fomentar la pràctica esportiva i tot tipus d’activitats relacionades amb el món del futbol.  Díaz ha format part de l’equip tècnic de categories inferiors dels dos grans equips de la comarca, EC Granollers i FC Mollet, ha fet de preparador físic del Cadet A de l’Espanyol i actualment forma part del departament audiovisual de l’entitat blanc-i-blava. Parlem amb Díaz de la seva trajectòria des de jugador, passant per entrenador, posant especial èmfasi en les activitats que porta a terme Always Soccer Barcelona: tecnificacions, formacions a entrenadors, gestió de clubs i campus, com els que tindran lloc aquest estiu a Montmeló i Parets


alwaysoccer1 Com va començar la teva relació amb el món del futbol?

Vaig començar amb 6 anys al CF l’Ametlla, vaig fer les proves al Barça en categoria aleví i em van cedir a l’EC Granollers. Vaig fer una temporada amb l’aleví A del Granollers, en un equip en el qual hi havia jugadors com el Roger Bellavista, el Carles Crivillé, l’Enric Pi, el Jordi Ballús, entre altres. Érem un equip realment molt bo. Vaig estar-hi una temporada i vaig fitxar per l’Espanyol, en el qual hi vaig estar 4 temporades, des d’infantil de primer any fins a cadet de segon any. A l’Espanyol vaig coincidir amb una generació a nivell social molt dolenta, en el sentit d’un nivell cultural molt baix i a finals de la temporada de cadet vaig decidir marxar del club. Vaig tornar a l’EC Granollers que l’entrenava el Pep Barbany, vam fer una bona temporada i ja en l’etapa de juvenil, a la pretemporada, vaig anar a provar dues setmanes amb el juvenil del Mallorca. Al mes i mig em vaig trencar els lligaments creuats i aquí va acabar la meva etapa com a futbolista.

“En la meva etapa de jugador en categories inferiors vaig jugar a l’EC Granollers, a l’Espanyol i vaig estar de prova dues setmanes amb el juvenil del Mallorca, fins que em vaig trencar els lligaments creuats”

Devia ser un cop dur. Vas seguir, però, lligat en temes futbolístics.

Sí, al cap de 4 anys vaig ser un dels fundadors de l’Associació Esportiva l’Ametlla, que aquest any ha pujat a Tercera Catalana, i vaig estar un parell d’anys competint a la Quarta Catalana de llavors, la Tercera Regional. El que es va encarregar de crear l’AEA va ser el César Vizcaíno, que a dia d’avui encara és el president. Ens va comentar a gent del poble que l’ajudéssim a crear el club i entre uns quants de l’Ametlla vam col·laborar.

És curiós que un poble petit com l’Ametlla tingui dos equips. Per què es va crear l’Associació Esportiva l’Ametlla?

En aquella època el CF l’Ametlla estava gestionat per una sèrie de persones que no eren del poble i a nivell de futbol base el portaven molt bé i volien convertir el primer equip en un equip de referència a la comarca i anar pujant de categoria, però fitxant jugadors de fora. Molts del poble vam voler jugar al CF l’Ametlla, però van dir que fer un equip B no era rendible, que no hi hauria compromís i va ser d’aquí d’on va néixer l’Associació Esportiva l’Ametlla. Amb tot, va haver-hi una mica d’enrenou i deu anys després l’AEA continua en actiu.

“Com a entrenador de futbol base vaig estar a l’UE Canovelles, a l’EC Granollers i al CF Mollet, etapes en les quals els equips van tenir un gran rendiment”

Deixant de banda l’AEA, segueixes lligat al món del futbol com a entrenador formant part de l’estructura tècnica de diferents equips formatius de la comarca. Parla’ns d’aquelles experiències.

El 2003, quan tenia 16 anys i vaig tornar de l’Espanyol al Granollers, el Jaume Bartrés ja era coordinador del Granollers i em va donar l’oportunitat d’entrenar un prebenjamí. Allà vaig començar a entrenar i la temporada següent vaig deixar d’entrenar aquell equip i el va agafar el Carles Martínez, actualment entrenador de l’Infantil A del Barça. Vaig continuar estudiant i vaig deixar d’entrenar, i al cap de tres anys el Marc Sala, que estava de coordinador a l’UE Canovelles, em va donar l’oportunitat d’entrenar l’escola i un benjamí del club, i la temporada següent ja em van donar la coordinació del Canovelles. Vaig estar-hi una temporada, en la qual vam pujar més d’un equip de categoria i el Jaume Bartrés em va tornar a trucar per fer de coordinador de futbol 7 del Granollers. A Granollers hi vaig estar dues temporades, en les quals vam pujar els dos benjamins a preferent. La següent temporada, la 2007-2008, tant jo com el secretari tècnic, l’Oriol Olivé, com el coordinador de futbol 11 del Granollers, vam marxar en bloc al CF Mollet. Vaig estar dos anys al Mollet, en els quals vam anar pujant el nombre d’equips, arribant a ser-ne 30. Allà vam impulsar el torneig de Vallès Visió, que a dia d’avui encara es disputa.

xavi rcde 2012
Xavi Díaz fent de preparador físic del cadet A de l’Espanyol
Una experiència als millors equips de la comarca que et va servir de trampolí per tornar a l’Espanyol, en aquest cas com a preparador físic del Cadet A.

Exacte, vaig seguir en contacte amb el Jaume Bartrés que estava a l’Espanyol i em va donar aquesta oportunitat. Va ser una època que l’Espanyol va tenir molts canvis en el futbol base i va entrar el Lluís Fadua, que havia estat coordinador de l’Atlètic de Bilbao. Va ser aquí quan el Lluís va voler una persona que es responsabilitzés de l’anàlisi de vídeo, que es dediqués a fer talls de vídeo, informes de partits, etc. Jo vaig ser l’única persona que es va oferir. Vam començar simplement donant suport a l’Espanyol B, anàvem amb una càmera que era de fotos, però també gravava i fèiem servir el ‘Movie Maker’, imagina’t! Sigui com sigui, de 6 anys cap aquí el món de l”scouting’ ha evolucionat molt i actualment gaudim de programes d’edició professionals.

Des de fa molt temps a l’Espanyol hi ha un departament d”scouting’ que s’encarrega de fer seguiment de jugadors, de buscar joves promeses i aquest departament ara funciona molt bé. Llavors hi ha un departament audiovisual, que és on estic jo, que dóna suport a tots els departaments del club, tant d”scouting’, tant tècnic, com mèdic. Tenim una videoteca de tots els partits de la base  i ho podem analitzar tot al detall. A més a més, tenim els talls de tots els gols que fa cada equip de les categories inferiors. Per exemple, hi ha un jugador que promet molt, que és el Lluís López que és juvenil i juga amb l’Espanyol B, que jo crec que té números per arribar a ser professional. Amb aquesta feina que fem podrem veure a la categoria que va arribar al club, a les posicions que va jugar, els gols que va fer, etc. Encara ens queda molt per créixer, però crec que és una tasca que tots els grans clubs haurien de tenir.

“Des de fa diverses temporades formo part del departament audiovisual de l’Espanyol, en el qual anem confeccionant una videoteca de tots els partits del futbol base i això ens permet poder analitzar totes les facetes del joc en detall”

Xavi Diaz_rcde2015En quin moment de la teva trajectòria professional amb el futbol formatiu neix el projecte d’Always Soccer?

Quan jo marxo del Mollet per anar a l’Espanyol, aquell mateix any l’Oriol Olivé, que era director esportiu del Mollet també plega i aquí iniciem una col·laboració conjunta en la qual es crea ‘futbol stage’ i es crea per donar el servei d”stage’ de futbol a nivell de Catalunya i ‘trainning camps’ per portar equips de fora perquè facin tant estades, com tornejos, com partits amistosos, com trobades amb clubs d’aquí. Va funcionar molt bé perquè ja teníem contactes fets i això és una roda, quan treballes bé i funciones bé els equips repeteixen. De fet, fa 5 anys que hi ha equips que repeteixen cada any. Hem tingut equips de Suècia, de Finlàndia, de Sud-àfrica, d’Anglaterra, d’Estats Units, etc. Aquí podríem dir que resideix l’embrió d’Always Soccer Barcelona.

“L’embrió d’Always Soccer Barcelona va ser donar el servei d”stage’ de futbol a nivell de Catalunya i ‘trainning camps’, per portar equips de fora perquè fessin tant estades, com tornejos, com partits amistosos, com trobades amb clubs d’aquí”

Per tant, podríem dir que Always Soccer es dedica a tot tipus d’esdeveniments amb el futbol com a fil conductor.

Exacte. A part, també vam formar una acadèmia internacional. Això va sorgir, ja que hi havia un entrenador català, que estava a França entrenant i va venir aquí Catalunya per crear l’acadèmia amb sis jugadors francesos. L’acadèmia era a Barcelona, els jugadors residien a una residència universitària i entrenaven al camp del Catalonia, que era just al costat d’on vivien. Teníem 6 jugadors interns tot l’any i llavors periòdicament venien jugadors de diferents països: Rússia, Japó, Sud-àfrica, que venien a fer estades de dues setmanes a un mes i mig. Vam arribar a ser 17. Això va ser l’inici de l’acadèmia, que va tenir una continuïtat de 3 anys, fins que va sorgir la llei FIFA, que va ocasionar que els menors de 18 anys no poguessin competir a les lligues d’aquí. Arran d’això ens va sorgir el problema de no poder gestionar un equip de futbol per tenir-los competint tots junts.

Aquí, doncs, és on neix la col·laboració d’Always Soccer Barcelona amb l’equip andorrà UE Engordany?

Així és. De fet, els 6 jugadors interns francesos van fer el final de la temporada passada amb l’UE Engordany i van aconseguir la permanència a Primera, que és el que ens ha permès continuar amb el projecte amb l’equip andorrà aquesta temporada. Va ser un premi al treball de l’acadèmia. De fet, l’acadèmia està pensada perquè els jugadors tinguin una certa millora en el futbol. És a dir, si tu entrenes amb un equip de futbol dos cops per setmana i passes a entrenar amb un equip de futbol que entrena dues hores al matí, dues hores a la tarda i compagines el gimnàs, amb la prevenció i, a més a més, tens entrenadors i preparadors físics d’alt nivell relacionats amb l’Espanyol i amb equips d’elit, evidentment millores en tots els aspectes futbolístics. Això és el que va permetre salvar l’equip a la Primera Divisió andorrana.

Així, com dèiem, coincideix el problema que vau tenir amb la llei FIFA amb l’inici de la col·laboració amb l’UE Engordany de la lliga andorrana.

Sí, va venir tot rodat. Fruit dels contactes que teníem al món del futbol ens sorgeix l’opció de poder col·laborar amb l’UE Engordany. L’equip andorrà estava malament a nivell esportiu i necessitava reforços i vam arribar a un acord pe gestionar l’equip. Com t’he dit abans, vam aterrar a Andorra amb l’equip jugant-se la permanència i gràcies als reforços de l’acadèmia l’equip es va salvar en una promoció de descens.

“Des de fa prop de dues temporades col·laborem amb l’UE Engordany de la lliga andorrana a nivell esportiu i de gestió de l’equip. Quan vam arribar, 6 jugadors que teníem a la nostra acadèmia van reforçar l’equip i vam poder salvar la categoria a la Primera Divisió del país”

engordany2
Per tant, arribeu a l’equip, assoliu la permanència i com afronteu aquesta temporada?

Sí, comença la temporada amb l’inconvenient econòmic, però nosaltres apostem pel projecte. El club rep una subvenció de la FIFA, de l’ajuntament, com un club d’aquí, i fem un pressupost. Llavors, nosaltres vam veure les mancances del primer equip i vam posar un responsable del futbol base, l’Otger Canals, que estava al CF Mollet de coordinador i que, a part de gestionar el futbol formatiu de l’Engordany, també ha fet d’entrenador del primer equip. Així, ens vam responsabilitzar de la part formativa del club, amb un equip de base per categoria. A partir d’aquí, amb l’Otger i l’Oriol Olivé, que és el principal responsable esportiu del club, vam començar a buscar jugadors que acabessin l’etapa de juvenils a la Divisió d’Honor i que confiessin en el projecte. Van venir alguns, tots a cost zero, amb tot pagat i amb uns incentius a nivell de primes per classificació. És aquí on s’inicia el projecte amb jugadors nous, però sempre tenint molt present l’economia del club. També vam fer apostes per jugadors veterans com l’Oriol Vila o l’Albert Puigdollers, que van acabar fent una gran feina al club.

“L’Oriol Olivé és el principal responsable esportiu de l’UE Engordany i l’Otger Canals gestiona el futbol formatiu i és l’entrenador del primer equip”

engordany direccio club1
Otger Canals, Oriol Olivé i Xavier Díaz, la direcció esportiva de l’UE Engordany
Quins resultats teniu d’aquesta aposta per l’equip?

Realment l’aposta que vam fer no va tenir el resultat esperat, ja que volíem classificar l’equip per fer el ‘play-off’ per lluitar pel títol de lliga, però els resultats no van acompanyar i el passat desembre quan va acabar la lliga regular no vam poder assolir l’objectiu fixat. Això va fer que, per mutu acord, ni l’Albert ni l’Oriol seguissin, però haig de dir i repeteixo, tot i que els resultats no van ser els esperats, els dos van fer una gran feina. Així, en quedar cinquens, només els 4 primers es disputen el títol de Lliga, vam haver de disputar el ‘play-off’ de permanència i vam poder salvar l’equip.

A la Lliga no vau poder complir l’objectiu però encara teníeu una escletxa d’esperança amb la Copa…

Sí així és. A Andorra, al ser Primera Divisió, la UEFA premia amb uns 200.000 € l’equip que guanya la Lliga i juga la prèvia de la Champions i amb una quantitat similar al que guanya la Copa i juga la prèvia de l’Europa League. Així vam tenir la sort que el calendari de la Copa ens va sortir rodó i vam anar avançant fins a arribar a la final.

“A Andorra, al ser Primera Divisió, la UEFA premia amb uns 200.000 € l’equip que guanya la Lliga i juga la prèvia de la Champions i amb una quantitat similar al que guanya la Copa i juga la prèvia de l’Europa League”

L'equip de l'UE Engordany va tenir a les seves files aquesta temporada l'excapità de l'EC Granollers, Oriol Vila
L’equip de l’UE Engordany va tenir a les seves files aquesta temporada l’excapità de l’EC Granollers, Oriol Vila
Arribeu a la final i perdeu 3-0 davant l’UE Santa Coloma, que ha acabat 4art a la Lliga. Per tant, us quedeu a un sol pas de poder disputar la prèvia d’Europa League. Com va anar el partit?

El Santa Coloma ens va guanyar perquè tenia més experiència a nivell de finals, els seus jugadors són jugadors contrastats, que són professionals i el seu tarannà va ser tancar-se a darrere i buscar el contraatac i així ens van marcar tres gols. Nosaltres que som d’una filosofia de joc de tocar-la des de darrere, ens vam veure superats, els jugadors estaven molt nerviosos i la final els va superar. Toca superar-ho i aixecar-se de cara a la temporada vinent.

Seguint amb l’UE Engordany, quina radiografia fas del futbol andorrà?

És un futbol que no coneixia. Està a anys llum del nivell de professionalització d’aquí Catalunya, però té molt camí per créixer a nivell esportiu i crec que amb els anys de mica en mica anirà a més. Cal dir, però, que hi ha molt poca afició, ja que no és dels esports principals del Principat. Tot i això, crec que, si va pujant de nivell, l’afició anirà creixent. Per exemple, si un dels dos equips que competiran a la prèvia de Champions i Europa League, tenen la sort de classificar-se, l’interès pujarà. Tot i que és molt complicat que això passi, d’opcions n’hi ha.

Seguireu vinculats amb l’UE Engordany de cara a la propera temporada?

Sí, ja hem confirmat que seguirem amb el projecte, tant l’Otger com l’Oriol Olivé ja estan dissenyant el projecte esportiu. Seguirà sent una filosofia en la qual busquem jugadors joves amb ganes d’aprendre, seguir millorant i amb l’ambició de seguir creixent i donar la sorpresa i intentar quedar entre els 4 millors per poder disputar el ‘play-off’ per competir pel títol. Crec que si seguim fent la feina ben feta i tothom assoleix el compromís, encara que tinguem un pressupost minúscul comparat amb la resta d’equips, podem donar guerra i tornar a la final de la Copa com aquest any.

“La temporada vinent seguirem amb el projecte de l’UE Engordany i amb la filosofia de buscar jugadors joves amb ganes d’aprendre, seguir millorant i amb l’ambició de seguir fent créixer el club”

Deixem l’UE Engordany per endinsar-nos en Always Soccer Barcelona. A part de les esmentades, quines activitats feu com a associació?

A nivell de treballar al Vallés Oriental vam començar fa 3 anys fent tecnificació de futbol al camp del Corró d’Amunt amb un conveni amb l’ajuntament de Les Franqueses del Vallès, que ens cedia el camp a canvi que nosaltres féssim diferents activitats de formació per les entitats del poble. Ens van venir jugadors del CF Les Franqueses, del CE Llerona, de l’EC Granollers, del CF Cardedeu. Vam aglutinar uns 35 jugadors que venien els dimarts a fer la tecnificació.

Així, pel que dius, a la tecnificació hi teniu jugadors que ja tenen el seu propi club i que venen amb vosaltres per millorar individualment.

Exacte, de fet és el que busquem, ja que el nostre interès recau en donar una formació complementària a la que reben als seus clubs. Nosaltres entrenem els jugadors amb l’objectiu que millorin a nivell tàctic individual. Si treballem individualment de forma tàctica a un jugador, significa que li fem pensar les situacions o el comportament que ha de tenir envers les situacions que dóna el joc. És a dir, si un jugador condueix la pilota, li ensenyem quan l’ha de conduir cap a l’adversari, quan li ha de passar al company, quan ha de fer un regat, com l’ha de fer, com s’ha de desmarcar, quins tipus de desmarcatge hi ha, etc. Això que sembla una cosa òbvia en un entrenament de futbol, no es fa per una falta de temps per part dels entrenadors. Els entrenadors dels clubs preparen més els entrenaments de cara als partits i nosaltres ens podem centrar més a entrenar el jugador en totes i cadascuna de les facetes del joc. No tenim cap compromís amb si el cap de setmana es guanya o no, el compromís que tenim és que el jugador millori individualment. El nostre objectiu és que el futbol dels jugadors tingui una lògica. Això és el que ens diferencia de la resta de tecnificacions i la resta de clubs. A més, ens funciona perquè tenim jugadors que durant aquests 3 anys ens han seguit, han millorat i estan contents i paguen per fer una tecnificació amb nosaltres.

“Les nostres tecnificacions donen una formació complementària a la que reben els jugadors als seus clubs amb l’objectiu que millorin a nivell tàctic individual”

La primera tecnificació d'Always Soccer Barcelona a Corró d'Amunt
La primera tecnificació d’Always Soccer Barcelona a Corró d’Amunt
Com ha evolucionat el tema de les tecnificacions i a quins llocs més n’heu fet?

L’any següent, la temporada 2014-2015, també el vam fer a Corró, juntament amb el camp del Bigues i Riells, que només vam tenir 10 nens. Aquest any vam arribar a un acord amb el CF Montmeló perquè ens cedís un espai del camp i ha anat força bé, amb una vintena de nens i l’any que ve continuarem a Montmeló fent tecnificació els dilluns com aquesta passada temporada.

Quins objectius té a curt termini i a llarg termini ‘Always Soccer Barcelona’?

Tenim quatre grans parcel·les. Una d’elles són les tecnificacions, pensades en jugadors d’aquí, és a dir del Vallès Oriental. Unes tecnificacions que duren tota la temporada, de setembre a juny. A banda, també fem entrenaments personalitzats de jugadors i informes de jugadors en format audiovisual perquè tinguin una visió externa del seu entorn.

La segona parcel·la són els campus de futbol. Vam començar fa 3 anys fent-lo a Corró d’Amunt on ja teníem la tecnificació. Des de llavors, hem fet campus de Nadal, de Setmana Santa i d’estiu a Parets i a Montmeló. La temporada passada en vam fer a Sant Gregori (Girona), perquè ens ho va demanar el club. És a dir, nosaltres treballem conjuntament amb el club, fem el campus del club i tot ho gestionem nosaltres: posem els entrenadors, posem la metodologia, posem el funcionament i l’organització perquè el club s’assegura que sortirà un campus amb sentit i professional. Tot i ser campus que es fan al club, però, poden venir jugadors de fora. Els Campus que fem per Nadal i Setmana Santa ens ajuden molt perquè com que són de 4 dies els pares dels jugadors ens coneixen, veuen com treballem, la nostra professionalitat i, per tant, aposten per nosaltres també a l’estiu.

“Les tecnificacions, els campus nacionals i internacionals, la formació dels entrenadors i la gestió de clubs, són les quatre grans parcel·les d’Always Soccer Barcelona”

L'equip d'Always Soccer Barcelona en una formació d'entrenadors realitzada a Qatar
L’equip d’Always Soccer Barcelona en una formació d’entrenadors realitzada a Qatar
On el feu aquest any el campus d’estiu?

Els fem a Parets i a Montmeló. Són campus per nens de 6 a 12 anys. A Parets tenim una seixantena de nens apuntats i a Parets una trentena. En els dos farem una gran feina, ja que tenim tècnics professionals i molt preparats perquè els nens aprenguin i, a la vegada, s’ho passin bé.

Ens hem quedat amb la segona parcel·la d’Always Soccer Barcelona. Quines són les altres?

Dins de la segona també hi ha els campus a nivell internacional. L’any passat en vam fer un a Suècia, un al Japó, que el va coordinar el Carles Martínez, a Sud-àfrica i a Portugal. Tots ells van estar coordinats per entrenadors professionals i, per tant, el seu èxit està assegurat, ja que ofereixen als participants entrenaments de qualitat.

Per altra banda, la tercera gran parcel·la d’Always Soccer és la formació dels entrenadors. Els clubs tenen entrenadors molt joves i la gran majoria no tenen recursos econòmics per fer formació i aquí és on els podem ajudar. Per exemple, a Montmeló hem arribat a un acord que consisteix que ells ens deixen el camp el dilluns i a canvi els entrenadors del club reben una formació per professionals del futbol. Hi van entrenadors de la Damm i de l’Espanyol i els hi ensenyen com poden fer un model de joc del seu equip, en base als jugadors que disposen i com després posar-lo a la pràctica i entrenar-lo.

I per últim, la quarta parcel·la és la gestió de clubs de futbol que a dia d’avui, com ja hem comentat, gestionem l’UE Engordany, però ens agradaria poder créixer en aquest sentit i poder gestionar-ne més.

“L’any passat vam fer campus internacionals a Suècia, al Japó, que el va coordinar el Carles Martínez, a Sud-àfrica i a Portugal”

Per últim Xavi, què diferència Always Soccer de la resta d’associacions o empreses que es dediquen al futbol formatiu?

Molt clar, els nostres professionals. Per començar, la persona que ens porta les tecnificacions és el Pol Planes que està al CF Mollet però és un gran professional i la temporada que ve estarà a un equip de categoria superior. També tenim col·laboradors relacionats amb el Barça, la Damm, el Cornellà, l’Espanyol, així que podem afirmar que estem rodejats de bons professionals. I, sobretot, en tot el que fem hi posem tots els nostres esforços perquè surti perfecte. Podem organitzar qualsevol tipus d’esdeveniment a nivell esportiu en el qual l’èxit està assegurat.

“Tenim col·laboradors relacionats amb el Barça, la Damm, el Cornellà, l’Espanyol, així que podem afirmar que estem rodejats de bons professionals”

misters alwaysoccer1
Una part dels entrenadors que formen part d’Always Soccer Barcelona
Moltes gràcies Xavi.

Gràcies a vosaltres per la gran tasca que feu.

Per contactar amb Always Soccer Barcelona: info@alwaysoccer.com

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here