o La ronda catalana passarà per fins a 7 poblacions del Vallès Oriental durant les tres primeres etapes; a la primera per La Batllòria, Sant Celoni i Vallgorguina; a la segona per Vilanova, Montornès, Martorelles i Sant Fost de Campsentelles; i a la tercera per Sant Feliu de Codines i Caldes de Montbui.

o Aquesta edició serà la primera en què l’empresa ASO sigui la responsable de l’explotació comercial i també televisiva de la prova catalana, fet que comportarà que la Volta es vegi en 190 països del món. Per tant, gran part del planeta podrà veure i descobrir el patrimoni i els singulars entorns naturals de la nostra comarca. 

 o L’últim guanyador català de la Volta va ser el corredor de Parets Joaquim ‘Purito’ Rodríguez, l’any 2014


Aquest dilluns i fins diumenge 25 de març Catalunya serà la capital del ciclisme mundial amb la celebració de l’edició número 98 de la Volta a Catalunya. Un esdeveniment que també situarà el Vallès Oriental al mapa i d’una manera destacada, amb un total de tres etapes que transcorreran per la nostra comarca. Com a cursa ‘World Tour’ -la màxima categoria que pot tenir una prova-, la ronda catalana reunirà els millors corredors del món. En aquest cas, llegendes vives d’aquest esport com Alejandro Valverde i corredors emergents cridats a dominar el ciclisme mundial en uns pocs anys com el català Marc Soler trepitjaran terres vallesanes. 

Molts pobles vallesans seran dels primers i privilegiats testimonis en viure el pas de la Volta. Ja a la primera etapa, que comença i s’acaba aquest dilluns a Calella, la prova catalana passarà primer per La Batllòria, i tot seguit per Sant Celoni per concloure aquest pas pel Vallès Oriental a Vallgorguina, just abans que el pilot encari la pujada al Port de Collsacreu. Una ascensió de tercera categoria situada en el límit entre el Vallès Oriental i el Maresme, però que pot ser el jutge de la primera etapa en estar ubicat a 21 quilòmetres de la meta. Es preveu que aquesta primera visita a la comarca es produeixi entre les 16.15 i les 16.45 hores. 

Dimarts la Volta a Catalunya surt de Mataró per arribar a la localitat tarragonesa de Valls però, un cop més, el Vallès Oriental es creuarà en el camí del pilot. En aquest cas els ciclistes passaran, en aquest ordre, per Vilanova, Montornès, Martorelles i Sant Fost de Campsentelles. Un nou pas per carreteres vallesanes que es calcula que pot tenir lloc entre les 13.00 i les 14.00 hores. La dinàmica de la cursa es repetirà el dimecres, ja que la Volta partirà i finalitzarà en altres comarques però tornarà a visitar el Vallès Oriental. 

Caldes de Montbui i Sant Feliu com a testimonis de la tercera etapa 

La ronda catalana començarà en aquesta tercera jornada a Sant Cugat i finalitzarà a Vallter 2000, en la que pot ser l’etapa reina, i en aquest transcurs l’honor de veure el pas dels ciclistes correspondrà a Caldes de Montbui Sant Feliu de Codines, entre les 12:00 i les 12:30 hores. Els horaris són els previstos per la organització de la Volta però estan subjectes a circumstàncies que podrien avançar el pas dels corredors com la velocitat amb què el pilot completi l’etapa o altres fets que podrien endarrerir l’hora com la climatologia. De fet, el canvi de temps previst per la setmana entrant és una de les majors preocupacions dels organitzadors de la ronda catalana. 

La Volta ja ha visitat diverses vegades el Vallès Oriental però aquest any el ressò serà molt més gran per a la comarca. Aquesta edició serà la primera en què l’empresa ASO -organitzadora d’esdeveniments com el Tour de França, la Vuelta a Espanya i la Marató de París-, sigui la responsable de l’explotació comercial i també televisiva de la prova catalana, fet que comportarà que la Volta es vegi en 190 països del món. Per tant, gran part del planeta podrà veure i descobrir el patrimoni i els singulars entorns naturals de la nostra comarca. 

Els millors del món, a la comarca 
‘Purito’ Rodríguez va ser el darrer guanyador català de la prova, el 2014

Una Volta que, com ja hem esmentat, tindrà un cartell replet d’estrelles. A més d’Alejandro Valverde, i el colombià Nairo Quintana (Movistar Team), escaladors com l’italià Fabio Aru (UEA Team Emirates), els francesos Warren Barguil (Team Fortuneo-Samsic) i Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), el colombià Rigoberto Urán (Team Education First) i sprinters com el també francès Nacer Bouhanni (Cofidis) rodaran pel Vallès Oriental. Tot i no haver cap vallesà, la representació catalana correrà a càrrec del navassenc Jordi Simon (Burgos-BH), el canareu Edu Prades (Murias) el terrassenc Antonio Pedrero (Movistar Team) i, com no, Marc Soler, de Vilanova i la Geltrú.  

Per si hi havia algun dubte, Soler, de només 24 anys, va confirmar amb la seva victòria a la París-Niça que és un potencial guanyador de grans voltes per etapes i que serà el successor del vallesà Joaquim ‘Purito’ Rodríguez com a ídol del ciclisme a Catalunya. Precisament, ‘Purito’ és l’últim català en haver triomfat amb la seva victòria del 2015 a una Volta amb altres mites com Eddy Merckx i Miguel Indurain al seu palmarès. El de Parets, ja retirat del ciclisme professional, comença aquest diumenge i fins el 25 de març la seva aventura a la Cape Epic (Sudàfrica), una de les proves de mountain-bike més importants del món i on formarà tàndem amb el puigcerdanès José Antonio Hermida. 

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here