L’actitud, la clau de l’èxit

0
3847

L’HANDBOL SEGONS GUILLEM ESTAPÉ

Podem ser molt talentosos i haver millorat molt. Però no només amb això assolirem l’èxit. Quin és l’ingredient més important que ens falta? L’actitud! Actitud entesa en el sentit ampli com un factor que engloba la motivació, l’energia, l’estat d’ànim, l’entrega, la passió, la positivitat, la força mental, la perseverança, la il·lusió, la competitivitat, etc. Us presento la fòrmula de l’èxit!


Sigui en esports individuals o col·lectius, qualsevol jugador/a o entrenador/a té uns objectius competitius que es planteja. Em refereixo tant a objectius a curt termini, el que vindria a ser una temporada, com a objectius a llarg termini, el que vindria a ser una carrera esportiva.

És cert que el compliment dels objectius a vegades no depèn exclusivament d’un mateix, ja que poden intervenir factors externs que no controlem, com per exemple lesions inoportunes, rivals superiors o aquell factor anomenat sort, en la qual personalment no hi crec. Excuses barates senyors i senyores. M’atreviria a dir que el 99% de les possibilitats que es compleixi o no un objectiu esportiu, sempre que aquest sigui racionalment assolible, depèn exclusivament de nosaltres, siguem jugadors/es, entrenadors/es o un equip.

I ara em direu: i si tot depèn d’un mateix, com ho puc aconseguir Guillem? Aquí va la resposta: us presento la que considero la fórmula de l’èxit:

ÈXIT = (TALENT + APRENENTATGE) x ACTITUD

Es tracta d’una fórmula en la qual el talent, l’aprenentatge i l’actitud poden prendre valors entre 0 i 10. Així doncs, l’èxit, segons la meva fórmula, pot no assolir-se (valor baix que fins i tot pot ser 0 punts), pot assolir-se (valor superior al 100) o pot assolir-se en la seva màxima expressió (valor que s’apropa als 200 punts).

Però anem per parts. El talent són aquelles condicions innates que ja et vénen de sèrie al néixer sense necessitat de treballar-les. En el cas d’un jugador/a, la qualitat individual inicial, l’altura, l’amplada, la corpulència, les dots coordinatives i físiques, la intel·ligència, la mentalitat inicial, etc.

L’aprenentatge seria aquelles competències o millores que adquireixo mitjançant l’entrenament convencional del dia a dia i la competició del cap de setmana. Seria tot aquells aprenentatges que no tenia al néixer però que he anat absorbint en la meva evolució com esportista o entrenador/a.

Així doncs, podem ser molt talentosos (10 punts) o que hàgim assolit moltes competències  (10 punts). Inclús les dues coses alhora, tenir talent innat i addicionalment haver millorat molt (20 punts). Però no només amb això assolirem l’èxit. Quin és l’ingredient més important que ens falta?

L’actitud! Actitud entesa en el sentit ampli com un factor que engloba la motivació, l’energia, l’estat d’ànim, l’entrega, la passió, la positivitat, la força mental, la perseverança, la il·lusió, la competitivitat, etc. Us ho explicarà molt millor el senyor Victor Küppers en el següent vídeo que us recomano especialment:

L’actitud és la clau de l’èxit! L’actitud és l’efecte multiplicador que et permet superar els 100 punts o inclús aproximar-te als 200 punts! Ja pots tenir talent (10 punts) i haver après molt (10 punts), que si tens una actitud de merda (inferior als 5 punts) no tindràs mai èxit. I al revés, tot i no tenir un talent prodigiós ni haver après noves competències extraordinàries amb l’entrenament, si tens i portes a terme una actitud brutal (propera als 10 punts), seràs capaç d’assolir èxit tant en l’esport com en la vida. Utilitzant les paraules de  Küppers, “la diferència entre un xusquero i un crack no està en el talent ni en les competències assolides, està en l’actitud”.

Només així s’explica que hi hagi multitud d’esportistes amb talent que volen guanyar una medalla olímpica o volen ser campions del món. I per contra, n’hi ha pocs amb l’actitud necessària i que estiguin disposats a pagar el preu que això implica.

Dos exemples mediàtics i que tothom identificarà ràpidament: Messi i Cristiano Ronaldo. Perquè aquests dos tios són els millors jugadors del món de futbol any rere any. Perquè són molt bons? Sí evidentment; Perquè han entrenat/après molt? També. Però que els fa diferents? Hi ha alguns jugadors amb un talent similar, sobretot al de Cristiano, i hi ha molts i molts jugadors que entrenen dia a dia a grans clubs al mateix nivell que aquest parell. La diferència és l’actitud! Cristiano i Messi tenen una fam brutal de guanyar, són uns competidors nats, són forts mentalment, ambiciosos, tenen passió, s’apliquen més enllà de l’entrenament sigui tirant faltes, cuidant-se físicament i un llarg etcètera que se’n va més enllà del talent i l’aprenentatge.

Altres esportistes que han marcat una època i han estat o són dels millors del món de la seva especialitat són per exemple Carles Puyol, Rafa Nadal, Lebron James, Mireia Belmonte o en el meravellós esport de l’handbol, Heidi Loke o Karabatic. Curiosament esportistes que, més enllà del seu talent, sobresurten per tems actitudinals. En l’espai amateur, personalment conec a diversos jugadors d’handbol que gràcies a la seva actitud han aconseguit jugar a Divisió Honor Plata o inclús a ASOBAL; sempre poso l’exemple de Lluís Montserrat (actualment a Villa de Aranda a ASOBAL) o Miquel González (2 anys a DHP amb el BM La Roca) com a jugadors que sense mai destacar per un talent desbordant, han assolit èxit en les seves carreres esportives gràcies a una perseverança i una força de voluntat descomunal.

El mateix passa amb els entrenadors. Entrenadors mitificats de futbol com Guardiola, Luis Enrique, Simeone, Conte, Sampaoli, etc. no han tingut èxit perquè han fet més cursos d’entrenadors que la resta, sinó gràcies a una dedicació exclusiva, a vegades malaltissa, gràcies a la cerca constant de l’excel·lència i a una passió desbordant que transmeten i contagien al grup de futbolistes. Exemples similars trobarem al meravellós món de l’handbol amb els ‘Pasqui’, Sabaté, Pastor, Ribera, Jota, Cadenas, Dujshebaev i un llarg etcètera.


Per si encara no teniu clar que l’actitud és el factor clau de l’èxit us deixo amb algunes frases per reflexionar:

“Tant si creus que pots com si creus que no pots, en ambdós casos tens raó” Henry Ford

La vida és un 10% el que fas i un 90% el com t’ho prensIrving Berlin

“Mai arribaràs al teu destí si et dediques a tirar pedres a cada gos que lladri” Winston Churchill

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here