Recentment Eliud Kipchoge va meravellar tot el món essent el primer humà que corria 42195 metres per sota de les dues hores. Tot i això no millora el seu propi rècord del món de 2:01:39 perquè la cursa no estava homologada. Entre altres coses perquè no s’havia homologat el circuit. En el següent article exposarem el procediment per tal d’homologar un circuit de forma oficial


Córrer una cursa amb el circuit homologat és condició necessària però no suficient per poder homologar un rècord. Hi ha altres aspectes com el de la diferència d’altitud entre la sortida i arribada o l’ús de llebres o la disposició dels avituallaments. A més a més, en cas que en una cursa es faci un rècord mundial, cal que posteriorment la cursa sigui mesurada de nou.

Avui parlarem del procediment d’homologació del circuit. És molt important que la distància sigui certificada per un mesurador oficial. La primera etapa que cal seguir és calibrar la bicicleta que s’usa per mesurar. Aquesta bicicleta porta a la roda de davant un comptador Jones que ens dóna 20 punts cada cop que gira la roda. És un element mecànic i té una gran precisió però com depèn de la pressió de la roda i de la temperatura ambient es calibra en un circuit pla i rectilini prèviament mesurat amb cinta mètrica.

Es fa una primera calibració prenent la mitjana de 4 mesures abans de mesurar el circuit a homologar. Posteriorment a la mesura del circuit , es torna al circuit patró i es torna a prendre la mitjana de 4 mesures més. Això és degut al fet que les condicions de temperatura i pressió finals després de la mesura poden ser diferents dels de l’inici, la qual cosa fa que el diàmetre de la roda pugui variar lleugerament. Per exemple, en l’homologació del nou circuit de “Els 10 km de Les Franqueses” que se celebrarà el pròxim 17 de Novembre, la diferència entre el primer i segon calibratge va ser de només un punt del comptador Jones (és a dir una vintena part de la circumferència de la roda de la bicicleta). Això va obligar a ajustar la distància total de la mesura en un metre aproximadament.

Un altre aspecte a considerar és que sempre s’ha d’afegir un 1 per 1000 a la distància total. Per tant perquè una cursa de 10 km sigui homologada, la distància mesurada ha de ser de 1010 metres. Això ja es té en compte al calibrar el comptador Jones, de forma que 1000 metres de fet són 1001 metres.

En el moment de mesurar el circuit, el mesurador ha de tenir una gran experiència per tal d’ajustar-se sempre al camí més curt utilitzant les tangents. Per això és important que el dia de mesurar el circuit es pugui utilitzar tota l’amplada del carrer i és necessari poder comptar amb l’assistència de la policia local que pugui tallar els carrers a la circulació quan sigui necessari.

Aquest aspecte és molt important que ho tinguin present els atletes quan corren una cursa. Saber traçar bé una cursa et pot fer guanyar uns segons preciosos que en el cas d’una prova llarga com la marató poden ser prou importants per a aconseguir la marca somniada o no. Aquest és un dels motius pels quals no sol correspondre la mesura que obtenen els corredors populars en una cursa amb la distància oficial. Un altre motiu important és que la precisió dels GPS de rellotge no és gaire elevada ( uns 16 metres en el millor dels casos ). Si en una cursa de 10 km el GPS et dóna 10.000 metres exactament voldrà dir o bé que la cursa no estava certificada o bé has retallat per alguna vorera del circuit. En general una cursa certificada i amb els GPS habituals, la lectura del rellotge hauria de sortir al voltant de 10100 metres.

Les curses homologades són les úniques curses en les quals els corredors podem estar segurs que la distància és correcte i és una de les característiques que sempre hauríem de tenir en compte quan escollim una cursa.

Vídeo de l’homologació del nou circuit de Els 10 km de Les Franqueses 2019

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here