Els metges de la Mutualitat Catalana de Futbolistes recomanen precaució a l’hora d’operar lligaments creuats anteriors en jugadors amb edat de creixement. Al mateix temps, aconsellen posar-se en mans expertes i realitzar un estudi individualitzar de cada cas


La Mutualitat Catalana de Futbolistes porta quasi 90 anys exclusivament dedicada a la cura dels futbolistes. La popularitat, exigència i competitivitat d’aquest esport ha patit un canvi important al llarg dels anys. En l’actualitat, existeixen més de 160.000 llicències per any, que impliquen una mitjana de més de 25.000 lesions anuals.

Desafortunadament, existeixen lesions considerades greus com el trencament del lligament creuat anterior (LCA) que han augmentat dràsticament en l’actualitat, sent ara properes a les 900 per any. Un gens menyspreable percentatge d’aquestes lesions de LCA (al voltant de 75 a l’any) ateses a la Mutualitat Catalana de Futbolistes passen en pacients encara en fase de creixement. Donat que el nen no és un adult en miniatura, existeixen una sèrie de consideracions i particularitats que des de l’experiència de la Mutualitat Catalana de Futbolistes es recomanen.

Hem de tenir en compte que com més petit és el nen, més probabilitats de complicacions quirúrgiques i de tornar a trencar-se de nou el lligament existent en comparació a pacients més adults. Per tant, la primera recomanació és tenir cautela a l’hora de recomanar una operació de lligament creuat anterior en el nen. Aquesta posició adoptada fa ja un temps per la Mutualitat Catalana de Futbolistes ha estat recentment recolzada en un document consensuat d’experts del Comitè Olímpic Internacional publicat en una de les revistes més prestigioses del món en la matèria.

Els nens amb trencament d’aquest lligament han d’evitar les activitats de risc per una nova lesió de genoll (esports amb salts, girs, canvis de direcció) i realitzar un conscienciós programa d’enfortiment muscular i propiocepció fins a la maduresa òssia, per la qual els pares han de prendre un paper determinant.

Existeix una sèrie de situacions que en la nostra experiència sí fan recomanable una operació d’entrada: quan el nen presenta lesions associades en el moment de la lesió o les desenvolupa amb posterioritat al diagnòstic inicial (cartílag o meniscos), quan existeix una gran i asimètrica inestabilitat del genoll, o quan el nen presenta desadaptació psicològica per la seva situació.

No obstant això, és recomanable que sempre que sigui possible l’operació es retardi fis que els nens siguin més adults (típicament per damunt dels 14 anys en nenes o per damunt de 12 en les nenes, però sempre avaluant cada cas en particular). En cas que finalment sigui necessària una operació, des de l’experiència de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, es recomana una reconstrucció del lligament creuat anterior (LCA) preservant les zones de l’os per on es produeix el creixement i utilitzant el tendó del mateix pacient, que sempre és de millor qualitat i presenta una major possibilitat d’incorporació/integració i cicatrització.

Amb una bona tècnica quirúrgica i rehabilitació posterior, el jove futbolista ha de tornar a l’esport sense problemes, però cal recordar que globalment els resultats de l’operació del LCA en els nens no són igual de bons que en el pacient que ha completat el creixement. És per això que la Mutualitat Catalana de Futbolistes recomana que tot nen en edat de creixement amb aquesta lesió es posi en mans expertes, al mateix temps que recomana prudència a l’hora de decidir intervenció quirúrgica del pacient immadur en edat de creixement amb trencament del lligament creuat anterior.

Equip Mèdic – Mutualitat Catalana de Futbolistes

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here