A La Jornada del Vallès parlem amb Toni de Arriba (1966) que recentment ha estat nombrat ‘team manager’ de l’equip Inverse de Curses de Muntanya. L’esportista d’Aiguafreda, que és el màxim responsable de La Cursa de Muntanya de la Vall del Congost, ens explica en exclusiva com es va gestionar l’acord amb la marca comercial esportiva i els reptes que té el nou equip que ell mateix liderarà


Text: Jordi Calls / Fotografia: Marta Bacardit

Toni, explica’ns com es va gestionar l’acord amb Inverse perquè fossis el ‘team manager’ de la marca comercial.

Amb la marca Inverse ja fa dos anys que ens coneixem arran de la cursa de la Vall del Congost que, com bé saps, organitzo. Tot va començar quan els hi vaig presentar el Jessed Hernández i ja fa dos anys que el patrocinen. Un dia em van cridar i em van dir que volien formar un equip de curses de muntanya i que comptaven amb mi com a seleccionador de l’equip.

Evidentment, la teva trajectòria com a corredor de curses de Muntanya ha estat vital perquè Inverse et nomenés ‘team manager’ d’aquest equip de nova formació…

Sí, de fet em van dir que comptaven amb mi perquè tinc molta experiència en curses de muntanya, ja que porto pràcticament tota la vida corrent. Vaig començar amb 10 anys a nivell escolar, amb 13 ja vaig fer la meva primera Marató a Barcelona i després vaig començar a fer curses de muntanya, ultres, i tot tipus de curses, i d’això ja fa 30 anys. Cal dir, però, que abans no les coneixia ningú i érem molt pocs els que corríem. També he fet alpinisme i escalada.

“Valoro molt que una empresa com Inverse em doni l’oportunitat de fer aquesta feina”

De fet, ara que dius això que fa anys éreu molt pocs els que corríeu; podríem dir que amb la Cursa de la Vall del Congost veu ser pioners…

Sí, aquest any celebrem la 20ena edició, però anys enrere ja la celebràvem en un to més informal. Ara hi ha moltes curses, però nosaltres tenim l’experiència de tots aquests anys.

Tornant al tema de l’equip, un gran orgull Inverse confiï en tu per liderar aquest equip de nova formació, no?

Si, va ser tot un orgull, és quelcom que no m’havia plantejat mai. Valoro molt que una empresa com Inverse em doni l’oportunitat de fer aquesta feina.

“Debutarem a la Marató del Montseny la setmana que ve, però oficialment no començarem a competir com a equip fins al gener que és quan començarà la temporada”

Quines tasques duràs a terme com a ‘team manager’ de l’equip de curses de muntanya d’iNverse? 

Faré totes les gestions de l’equip. Per exemple, si el Jessed vol anar a córrer a una marató en concret li faré totes les gestions, el viatge, la inscripció i tot plegat. Els corredors ja m’han passat un calendari de les curses que volen fer i jo ho gestionaré. Debutarem a la Marató del Montseny la setmana que ve, però oficialment no començarem a competir com a equip fins al gener, que és quan començarà la temporada.

Quins objectius a curt i a llarg termini es marca el nou equip esportiu que lideres?

Els objectius són molt clars. Volem que l’equip estigui a dalt de tot competint amb l’equip Salomon, Adidas, etc. Anem a totes, ja que tenim corredors molt bons. El Jessed, l’Àngels Llobera… tenim un equip amb corredors molt competitius que han estat campions d’Espanya. El Marc Carós, per exemple, ha guanyat vàries vegades la Marató del Montseny.

Inverse va confiar en tu perquè formessis l’equip o et va dir vull tals corredors?

Quan vam parlar ells ja patrocinaven el Jessed Hernández i l’Àngels Llobera. Em van dir tenim aquests i has de seleccionar 9 persones més.

“Dels 11 que formem part de l’equip, 8 participarem a la Marató del Montseny el proper 8 de novembre que serà la nostra cursa de debut”

Com ja hem apuntat, l’equip compta amb corredors de qualitat contrastada, i la gran estrella és Jessed Hernandez. L’equip correrà amb l’objectiu que ell quedi primer? Quina será la manera de funcionar de l’equip a les curses?

Fins ara cada corredor ha anat a les curses que ha volgut, i en part seguirà sent així. Hem de pensar que ningú es guanya la vida amb això, tots tenim una feina i llavors cadascú es farà el seu calendari segons les curses que li interessin més. Hem de pensar que tenim corredors com el Jessed, l’Àngels, la Marta Molins o l’Andreu Simó que competeixen amb la Selecció catalana, i el Jessed també amb l’espanyola, i no podran acudir a totes les cites amb Inverse. En tot cas, dels 11 que formem part de l’equip, 8 participarem a la Marató del Montseny el proper 8 de novembre que serà la nostra cursa de debut com a equip. A la Vall del Congost al març hi haurà l’equip en complet i també tinc la idea de fer el mateix a Zegama. A partir d’aquí, segons el calendari que em passin els corredors anirem organitzant.

“A La Cursa de la Vall del Congost reunirem a l’equip en complet” 

L’equip de curses de muntanya d’Inverse també participarà en curses internacionals?

Sí, també farem curses internacionals, com la Ultra del Montblanc que hi anirà el Jessed i algun altre. També tenim previst anar a més curses que es disputin a França, i tinc en ment anar a la Olympus Marathon de Grècia. Tot això, però, ja s’anirà veient. Ja et dic a partir del gener començarà tot, però el que està clar és que anirem a tots les curses que puguem.

Als teus 49 anys a part de cap d’equip, també seràs un dels corredors. Tot un repte, no?

Sí, però la veritat és que jo seguiré fent curses com fins ara, l’única diferència és que seré el cap esportiu d’Inverse i correré patrocinat per ells. A la del Montseny segur que hi participaré i a Zegama també.

Com ens has comentat, l’equip s’estrena el proper 8 de novembre a la Marató del Montseny. Quines expectatives teniu en aquesta primera prova?

Sí, com ja t’he comentat participarem la majoria dels corredors de l’equip i n’estic segur que la gran majoria estarà entre els primers 10 classificats. Aviam, això mai se sap perquè a vegades un corredor pot tenir un mal dia i no trobar-se bé, però si estan al 100% poden fer un gran paper en el nostre debut com a equip.

“Si els corredors de l’equip estan al 100% la gran majoria estaran entre els 10 primers classificats en la cursa de debut a la Marató del Montseny”

Al març arribarà la Cursa de Muntanya de la Vall del Congost. L’has organitzat cada any durant aquestes dues dècades. Com compaginaràs el fet de ser el director de la Cursa amb el teu nou càrrec quan arribi el dia de la prova?

Sense cap mena de problema. Ja saps que aquells dies tinc molta feina, però durant el dia prepararé la cursa i tot el que faci falta i quan comenci la prova portaré l’equip. Com ja t’he dit més o menys el tema equip ja el tenim encarrilat i ara només hem d’esperar que arribi finals d’any per començar a organitzar la temporada i començar al gener a totes.

Aquest any la Cursa de Muntanya de la Vall del Congost celebrarà la seva 20ena edició. Quines novetats tindrà la cursa?

De moment ens guardem algunes novetats, però el que podem dir és que ja no serà ni Copa d’Espanya com fa dos anys, ni Skyrunner National Championship com l’any passat. Vam voler formar part d’aquests formats per donar a conèixer la prova als atletes d’elit, però tornem als inicis perquè formar part d’aquelles proves no ens compensa econòmicament. Així, podem dir que la Cursa de Muntanya de la Vall del Congost l’any que ve serà Gran Premi Diputació de Barcelona Inverse.

“La Cursa de Muntanya de la Vall del Congost el 2016 serà Gran Premi Diputació de Barcelona Inverse”

Des de ja fa temporades, a la Vall del Congost hi participen atletes d’elit. Com està el cartell de cara a aquesta 20 ena edició?

Hi participarem tot l’equip Inverse, entre ells, el Jessed que va quedar tercer l’any passat. De moment també podem dir que la campiona de l’any passat, la basca Maite Maiora tornarà a participar. També Gemma Arenas, segona classificada en la darrera edició, i Oihana Kortazar, campiona d’Espanya, és probable que siguin algunes de les atletes d’elit. Luis Alberto, el guanyador en categoria masculina l’any passat, encara no sabem si podrà participar, depèn del que li digui el seu equip. En tot cas, encara queden uns mesos, però el que podem assegurar és que hi participaran un bon nombre d’atletes d’elit.

Després de 20 anys, què creus que diferencia la Cursa de la Vall del Congost amb altres proves similars?

El fet que sigui una prova feta per corredors. No és el mateix que una cursa l’organitzi una empresa que no pas un grup de corredors que saben més bé que ningú les necessitats dels atletes, perquè ho han viscut en primera persona. Jo sempre l’he organitzada pensant en el que a mi m’agradaria. Per exemple, a partir del km 30, que ja passa a ser molt dur, hi ha un habituallament cada 2 km. És una cursa feta i pensada pels corredors.

Moltes gràcies Toni i molta sort en aquesta nova aventura.

Gràcies a vosaltres i enhorabona per aquest nou projecte que comenceu.

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here