L'equip de Les Franqueses jugarà a l’estadi de Mahamasina, situat a la capital, Antananarivo, amb capacitat per a 25.000 espectadors

o L’entitat franquesina posarà rumb aquest mes d’abril a Madagascar mantenint intacte l’essència de tots els viatges: solidaritat, cultura i esport. La compra d’un autocar per poder desplaçar els infants a l’escola serà un dels projectes solidaris més rellevants d’un cinquè viatge que arrodoneix la gran tasca que porta realitzant l’AE Ramassà a l’Àfrica 

o El rival d’enguany serà la Selecció Nacional de Madagascar o un equip de la Primera Divisió del país. Un matx que tindrà lloc a l’estadi de Mahamasina, amb capacitat per a 25.000 espectadors situat a la capital, Antananarivo


El president de l’AE Ramassà, Pere Bufí, va ser el presentador principal de l’acte / JORDI CALLS

El Centre d’Art i Noves Tecnologies Can Font de Les Franqueses del Vallès va ser l’escenari dimarts al vespre de la presentació del cinquè viatge solidari a l’Àfrica que l’Associació Esportiva Ramassà realitzarà el proper mes d’abril. Després d’haver visitat Etiòpia, República de Benín, Uganda i Camerun, enguany l’entitat franquesina viatjarà a Madagascar mantenint intacte l’essència de tots els viatges: solidaritat, cultura i esport. “De les propostes que teníem era una de les més atractives, el país crida l’atenció i tornem a tenir un dels punts principals, un projecte solidari molt interessant, un possible rival que pot donar un pas més a nivell de partits, i la mateixa il·lusió del principi de gaudir del projecte i del país”, destacava Jordi Grivé, entrenador de l’AE Ramassà i ideòleg dels viatges solidaris al continent africà del club vallesà.

“Els nens, dos anys després que vinguéssiu, encara quan veuen una pilota de futbol es posen a cantar ‘Olelé Olalá’ ser del Ramassà és el millor que hi ha”

El Ramassà després de jugar a Uganda davant el Kampala Capital City Authority FC / MANEL LAGUNA

Entre la cinquantena de persones que van assistir a la presentació, a banda de diferents components de clubs de la comarca interessats en el projecte, hi van assistir dues de les ONG que han col·laborat amb l’entitat els darrers viatges: Petits Detalls i Insolàfrica. Quico Germain, de Petits Detalls, que realitza la seva activitat a Uganda, va voler posar èmfasi en la gran tasca que està duent a terme el club franquesí, deixant petjades de solidaritat i un record en els infants que visiten: “Els nens, dos anys després que vinguéssiu, encara quan veuen una pilota de futbol es posen a cantar ‘Olele Olala’ ser del Ramassà és el millor que hi ha”, va relatar emocionat Germain. En representació d’Insolàfrica, amb qui el Ramassà va col·laborar en el darrer viatge a Camerun, Teia Cabezas, va voler agraïr la tasca feta pel club de Les Franqueses: “Sense la vostra aportació la biblioteca de Kribi no hagués estat una realitat”, va assegurar. Una biblioteca que porta el nom de Ramassà i que va rebre, a banda de l’ajuda del club franquesí, més de 500 llibres gràcies a la donació de les Nacions Unides, de les quals l’equip vallesà n’és ambaixador des del 2016.

L’AE Ramassà va donar més de 10.000€ a Insolàfrica per a la construcció d’una biblioteca a Krivi que porta el nom del club vallesà

“El viatge se’ls hi farà curt, ja que quan trepitges la illa de Madagascar necessites conèixer-la a fons”

Per aquest viatge, l’AE Ramassà col·labora per primera vegada amb l’ONG Yamuna, que treballa a la Índia i a Madagascar duent a terme diferents projectes en l’àmbit de la dona i la infància, pel que fa a salut i educació. “Ens va interessar molt el projecte del Ramassà i vam tenir la sort que a ells els hi interessés el nostre”, assegurava, Mireia Trias, la representant de l’ONG, que va explicar, durant la presentació, el treball que realitzen a l’illa africana i el que es trobarà l’equip quan hi arribi: “A Madagascar malauradament coneixeran un dels països mes pobres del món, -el 88% de la població viu sota el llindar de la pobresa-; és una barreja d’Àfrica i Àsia perquè és una illa davant de Moçambic i no és com l’Àfrica negre, se’ls hi farà curt, ja que quan la trepitges necessites conèixer-la a fons”, destacava Trias.

L’expedició franquesina visitarà la ONG, que es troba a Vontovorona, a uns 20 km de la capital, Antananarivo, i farà diverses visites culturals al llarg de la seva estada, a banda d’enfrontar-se a un equip del país i tornar a realitzar vàries accions solidàries. Una d’elles, que ja s’està gestionant, és la compra d’un autocar petit de 12 places, que es dirà ‘Rami’, de Ramassà, que anirà acompanyat d’un compte, com el ‘Somni d’en Jan’. Aquest compte, a càrrec de Jordi i Ramon Davi, parlarà del ‘Rami’, un autobús molt diferent als altres, i és que serà l’únic que funcionarà amb valors: “La idea és aconseguir diners per comprar un ‘minibus’ per poder portar els nens i tenir certa autonomia. Estem a 20 km de la capital i ens anirà molt bé, ja que tenim cases d’acollida, un centre educatiu i el trasllat és una necessitat”, explica Trias. En aquest sentit, Jordi Grivé posava èmfasi en la clara aposta solidària de l’entitat: “Mantenim la fidelitat al tema de l’escola i l’aprenentatge; vam trobar la possibilitat de solucionar el tema de portar els nens  a l’escola i vam demanar un pressupost per comprar un autocar; ara mateix tenim una possible compra i enfocarem el pressupost en poder-ho fer possible”, assegurava el vallesà.

Una vegada més, un escenari i un adversari imponents

Pel que fa a la vessant esportiva, el club es va reunir la setmana passada amb la federació de Madagascar per tancar el rival per aquest cinquè viatge. La idea inicial de l’entitat era enfrontar-se a la selecció nacional del país, tot i que no descarta enfrontar-se a un equip de la Primera Divisió. Una decisió que se sabrà en els pròxims dies. Sigui com sigui, el que sí que va confirmar la federació africana és l’escenari del partit, el camp més important del país, l’estadi de Mahamasina, amb seients per a 25.000 espectadors, situat a la capital, Antananarivo. L’equipament, que acull diferents partits tant de futbol com de rugby, va ser la seu dels Jocs de l’Oceà Índic el 2007, i ha arribat a tenir 40.000 espectadors en finals estatals.

Els jugadors de l’AE Ramassà després de donar una volta d’honor a l’Addis Addeba Stadium i ser aclamats pels més de 20.000 espectadors, a la capital d’Etiòpia

Després de 4 viatges, l’experiència és un grau, i és que en el present l’equip tindrà dos dies per aclimatar-se al país, entrenarà el tercer i el quart ja disputarà l’amistós internacional. Aquest serà l’any que el conjunt que saltarà al terreny de joc africà tindrà més jugadors del Ramassà, amb presència també, com en els darrers 4 viatges, d’altres jugadors de clubs d’arreu de la comarca i rodalies.

“Estem molt il·lusionats i molta gent té ganes d’unir-se al projecte. Sens dubte, el cinc és un número molt especial”, ressaltava Jordi Grivé, que a banda del repte solidari, es marca la difícil fita “de guanyar el partit”. Un repte complicat, tenint en compte els equips que s’ha anat trobant l’equip franquesí arreu de l’Àfrica, tots ells amb dos trets comú: equips de Primera Divisió amb una potència física espectacular. El primer any a Etiòpia van caure 6-0 davant el Saint George; el segon, a República de Benín, van perdre 5-1 davant el Pantheres FC Djogou; el tercer a Uganda van caure per 2-0 davant el Kampala Capital City Authority FC i l’any passat, davant els Dragons de Yaoundé, a Camerun, van tornar a perdre per 5-1.

Sigui com sigui, però, el resultat ha estat el de menys d’unes experiències úniques que els jugadors que les han viscudes les volen repetir. De jugar a les darreres categories del futbol català, a ser aclamat per centenars i, fins i tot, milers de persones, com va ser el cas del primer partit, a l’Addis Adebba Stadium, en el qual el Ramassà va jugar davant de més de 20.000 persones. Un primer viatge en el qual l’expedició franquesina va tenir la “sensació d’haver fet néixer quelcom”. Quelcom que ha anat evolucionant, amb molt treball però sobretot molta il·lusió, i que ha convertit el Ramassà en molt més que un simple equip de futbol.


Notícies relacionades amb els viatges solidaris a l’Àfrica de l’AE Ramassà

Jordi Grivé: “La solidaritat és la punta de llança de les nostres aventures a l’Àfrica”

A continuació, els reportatges dels tres primers viatges de l’AE Ramassà a l’Àfrica del periodista de Vallès Oriental TelevisióMiki Güell.

Benín, el somni continua (República de Benín, febrer 2015)

(VÍDEO) ‘Partit de tornada’, la història del darrer viatge solidari de l’AE Ramassà a Uganda

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here