FOTO: Hufeland


Els esportistes, cada cop volen ser més competitius per arribar mes lluny i perfeccionar la seva condició física amb mètodes de preparació física i sistemes de recuperació cada cop més sofisticats. Durant els últims anys, s’ha incrementat el número d’esportistes occidentals que recorren a l’antic sistema oriental de l’acupuntura, per controlar lesions, dolor, recuperació muscular, estrès físic i/o mental, entre d’altres factors


La Medicina Tradicional Xinesa és la medicina més antiga que continua utilitzant-se actualment. És una medicina energètica que considera la lesió, símptoma o malaltia com un desequilibri. Utilitza diversos elements terapèutics com les ventoses ”cupping”, la moxa, auriculoterapia, electroacupuntura, la fitoteràpia, dieta, etc. El més conegut es l’acupuntura, que consisteix en la col·locació d’unes fines agulles en punts de la pell situats al llarg dels meridians, canals energètics relacionats amb els diferents òrgans del cos.

La funció de l’acupuntura, consisteix en estimular aquests punts que tenen com a objectiu activar la circulació de l’energia i la sang on s’ha quedat estancada. L’estimulació d’aquests punts també afavoreix la producció d’hormones com les endorfines i encefalines, que actuen a l’organisme donant un efecte calmant i reduint el dolor, inflamació i accelerant el procès de recuperació.

Una de les principals preocupacions dels professionals de la salut a l’esport, és la bona i ràpida recuperació de dolors i lesions, la qual cosa ha desencadenat a que cada dia siguin més els que estan utilitzant l’acupuntura com a procediment eficaç per la rehabilitació, cura i millorar en el rendiment esportiu, especialment en els esportistes d’elit que han de portar el seu cos gairebé al límit amb entrenaments diaris, un extens calendari de competicions, i sempre amb l’exigència de la superació constant.

A nivell mundial, cada vegada hi han més centres esportius d’alt rendiment que incorporen en els seus programes tractaments amb acupuntura. Actualment, ja son varis esportistes coneguts que han utilitzat l’acupuntura per millorar el seu rendiment físic i/o mental, o accelerar la regeneració desprès d’un esforç. Noms com Carolina Marín, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Rudy Fernández, Michael Phelps, Ronaldinho, Alberto Contador, entre d’altres, es tracten o han estat tractats amb acupuntura.

L’acupuntura, no tan sols aborda el tractament un cop s’ha produït la lesió, sinó que reequilibra a l’esportista, tant com si esta en excés (ansietat, nerviosisme, tensió muscular pre i post competició) com en insuficiència (fatiga, debilitat o falta de to muscular, insomni, etc), i evita els possibles efectes secundaris per l’ús de medicaments.

Es pot utilitzar com a primera opció o com a tractament complementari al que ja s’està realitzant, ja que es compatible amb la medicina convencional o programes de rehabilitació. Algunes de les lesions esportives que es poden tractar amb l’acupuntura són els esquinços, lumbàlgies agudes i cròniques, ciàtica, cervicàlgies, dorsàlgies, epicondilitis, tendinitis, etc.

Per a més informació  www.recuperat.cat/mtx o bé al 93-511-08-98

1 comentari

Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here