És temps de Nadal i també és temps de regals. Els aficionats a córrer no som pas cap excepció i el consumisme actual fa que les empreses ens ofereixin una gamma molt extensa de productes relacionats amb la nostra afició. Però quin és el millor regal pel corredor?


Durant molts anys a la meva carta de reis no hi faltaven mai unes sabatilles noves per córrer. La meva mare no ho entenia; però si ja en tens moltes, perquè en vols unes altres? Em repetia cada any. No entenia que volia tenir unes sabatilles còmodes pels dies que tocava rodar, unes sabatilles lleugeres per córrer ràpidament o competir, unes sabatilles de claus per córrer a la pista, unes altres també de claus per córrer crosos… No sé quants parells de sabatilles hauré tingut a la meva vida atlètica però segur que moltes. N’hi ha que no recordes, però n’hi ha unes poquetes que li agafes afecte; les de la primera marató, la de la marca somniada. Pels corredors les sabatilles és el més important; unes sabatilles difícilment t’ajudaran a fer marca però unes sabatilles no adequades de ben segur t’ho poden impedir. Però són les sabatilles el millor regal per a un corredor? Ho dubto.

I el cronòmetre? El cronòmetre s’odia i s’estima alhora. Molt sovint quan comencem a córrer som esclaus del rellotge. Ens agrada controlar-nos i saber quant temps hem corregut i quants quilòmetres. Si anem uns pocs segons per sobre per quilòmetre del ritme objectiu, ens posem nerviosos i ens disgustem. De la mateixa manera que ens alegrem el dia que som capaços de millorar uns miserables segons. Ara els rellotges no són uns simples cronòmetres; ara són unes verdaderes meravelles tecnològiques amb senyal GPS i que ens dóna molta més informació de la que mai serem capaços ni d’assimilar ni de comprendre. També han augmentat de preu i pot ser un bon regal per a qualsevol corredor. Però és el millor regal? De ben segur no.

No podem córrer despullats. Si bé pot ser una experiència interessant no ho he fet mai i no sol ser habitual córrer nu. Hi ha alguna cursa nudista però dubto que córrer totalment despullats sigui gaire còmode. Per tant la majoria correm amb uns pantalons i una samarreta. De nou el mercat ens dóna actualment un ventall quasi il·limitat de peces per córrer de manera que puguem practicar la nostra dèria de la forma més còmode i elegant alhora. Recordo que quan començava a córrer la majoria corríem amb les samarretes de cotó que ens donaven a les curses. Uns pocs teníem a més unes malles negres i que permetien córrer quan fa fred una mica més abrigadets. Ara aquestes malles tenen uns dissenys espectaculars amb coloraines per donar i vendre, bandes reflectants perquè se’ns pugui veure de nit, un munt de butxaquetes per guardar les claus i, sobretot i el més important, per poder portar el mòbil (no fos cas que ens truquessin o ens enviessin un whatsapp…). Tenim samarretes tècniques que deixen passar la suor i samarretes tèrmiques i tallavents que permeten de córrer a temperatures sota zero sense problemes i amb una lleugeresa i comoditat impensables fa unes dècades. Són bons regals però, no, tampoc no són el millor regal.

I regalar la inscripció a una cursa especial? Aquest seria un gran regal. Córrer maratons com les de Nova York o Londres són experiències úniques i que permeten practicar el nostre esport i alhora gaudir d’un viatge i fer turisme. I si no és una marató pot ser una ultramarató al Pirineu, als Alps o els Estats Units. Hi ha una verdadera indústria del turisme esportiu i estic segur que cada cop serà més important. Definitivament és un regal espectacular que permet gaudir a qui el rep però també normalment a la seva parella. Però tampoc és el millor regal.

I un llibre sobre córrer? També és un gran regal. N’hi ha un munt. Com sempre, n’hi ha de bons i de dolents. Però si tens la sort de trobar-ne un de bo, és una meravella poder fruir del plaer de la lectura i aprendre alguna cosa al mateix temps.

Però, finalment quin és millor regal? Jo ho tinc clar; no és cap dels anteriors i de fet no es pot comprar. El millor regal és simplement poder córrer. És un regal fantàstic que el podem gaudir cada dia i que realment no es valora en la seva justa mesura fins que no el perds. El plaer de córrer amb sabatilles lleugeres o pesades, amb cronòmetre espectacular o sense, amb malles de coloraines o calça curta, al parc del costat de casa o a Nova York, suant a l’estiu o amb el fred de l’hivern….

Córrer és dels millors regals que ens dóna la vida. Gaudiu de córrer i gaudiu de la vida!


Opina

Please enter your comment!
Please enter your name here